logo

O noua aberatie legislativa: Amenzile date de ANAF si anulate de instanta NU se returneaza!

lege

Guvernul României vine cu o nouă lege stupidă şi abuzivă pentru cetăţeni. Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvern şi intrată în vigoare la data de 28 aprilie, 2015, vizează amenzile date de ANAF achitate, dar constestate şi câştigate în instanţă ulterior. Ordonanţa de Guvern 8/2015 stabileşte că, în cazul unei decizii a instanţei de anulare a unei contravenţii date de ANAF amenda nu poate fi recuperată. Vicepresedintele PNL Eugen Nicolaescu a declarat că a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la această aberaţie legislativă.

 

În situaţiile prevăzute la pct. (VII), dacă operatorul economic achită amenda contravenţională sau jumătate din cuantumul acesteia, după caz, precum şi o sumă egală cu de zece ori amenda aplicată, sancţiunea complementară încetează de drept la 24 de ore de la prezentarea dovezii achitării la organul constatator. Suma de bani egală cu de zece ori amenda aplicată se face venit la bugetul de stat, poate fi achitată la Casa de Economii şi Consemnaţiuni – C.E.C. – S.A. sau la unităţile Trezoreriei Statului şi nu se restituie, în cazul în care, la solicitarea operatorului economic, instanţa de judecată anulează procesul-verbal de constatare a contravenţiei”, relatează Mediafax.

 

Cu alte cuvinte, vă adresaţi instanţei pentru a va anula procesul verbal, dar banii sunt luaţi şi nu se mai restituie. E curat neconstituţional. Sesizez Avocatul Poporului, să transmita la Curtea Constituţională o sesizare de neconstituţionalitate a acestui articol”, a spus Nicolaescu.

 

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 8/2015 modifică şi completează mai multe acte normative, prevăzând, printre altele, legiferarea bacşişului.