logo

Ministerul Finantelor renunta la impozitarea bacsisului

fisc-og-1

Nici nu s-a introdus bine şi deja Ministerul Finaţelor a anunţat că renunţă la impozitarea bacşişului. Eugen Teodorovici, ministrul de resort, a declarat că „din păcate nu se poate reglementa în toate speţele sale”, referindu-se la impozitarea bacşişului. Aşa cum se întâmplă deseori în România, întâi se dau legi şi apoi se ia în calcul modul în care ar urma să fie puse în aplicare, acelaşi Teodorovici spunând că aplicarea taxei pe bacşiş este una extrem de dificilă.

 

Am făcut un studiu de impact care a relevat că impozitarea bacşişului nu se poate reglementa. Am decis să renunţăm la impozit pentru că inspectorii ANAF găseau în momentul controalelor sume suplimentare în casele de marcat”, a mai spus Teodorovici. Eforturile depuse şi cheltuielile efectuate pentru colectarea acestor taxe sunt mai mari decât sumele în plus adunate la buget, din acest motiv renunţându-se la idee.

 

Cu toate acestea, cei care au apucat să plătească deja impozitul pe bacşiş sau care şi-au modificat casele de marcat pentru a oferi bon fiscal personalizat, pentru bacşiş, nu vor putea să-şi recupereze banii. Va fi interesant de urmărit daca agenţii economici păgubiţi de această lege vor acţiona ministerul în instanţă pentru recuperarea prejudiciilor.