logo

Facebook va gazdui articole de stiri de la noua publicatii pe aplicatia de mobil

Facebook va găzdui articole de la nouă organizaţii media pe aplicaţia sa de mobil începând de miercuri, 13 mai, 2015, ca parte a unui experiment care oferă termeni atractivi pentru editori, dar riscanţi totodată pentru că dependenţa faţă de reţeaua socială pentru atragerea de trafic ar urma să crească. The New York Times, National Geographic, BuzzFeed, NBC News, The Atlantic, The Guardian, BBC News, Spiegel şi Bild sunt primele publicaţii care fac parte din programul iniţial care se cheamă „Instant Articles” (Articole Instant).

 

Discuţiile dintre Facebook şi publicaţii au început încă de anul trecut, însă propunerea a fost primită cu unele rezerve, inclusiv de The Wall Street Journal, din cauza riscurilor mai sus menţionate şi nu numai. Facebook a spus că va permite vânzarea de publicitate de către publicaţii în propriile articole şi vor păstra toţi banii respectivi. Există şi riscul ca după ce dependenţa de reţea va creaşte tot mai mult, termenii să se schimbe, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul Paginilor, unde trebuie să plăteşti pentru ca articolele să fie văzute de toţi „fanii”.

 

Instant Articles ar permite editorilor să „livreze rapid articole interactive în timp ce păstrează controlul asupra conţinutului propriu şi modului de afaceri”, a declarat Chris Cox, şeful departamentului de produse din cadrul Facebook. Implicarea utilizatorilor de pe Facebook faţă de conţinutul primit este dublu comparativ cu alte reţele sociale. De asemenea, Facebook a depăşit chiar şi Google în materie de trafic trimis către site-urile de ştiri, unele dintre acestea spunând că aproximativ 70% din trafic provine din această reţea socială.

 

Dacă proiectul iniţial va avea succes, cu siguranţă şi alte publicaţii vor fi cooptate, iar în viitor ar putea să-şi extindă orizontul către alte ţări, Facebook-ul sporindu-şi astfel influenţa în mediul virtual.